Bazilikas
Bot. Kvapusis bazilikas, lot. Ocimum basilicum
Šeima: Labiatae, naudojamos dalys: lapai
Karšto klimato šalyse bazilikai paprastai tampa nemažo aukščio daugiamečiais augalais; ten, kur vėsiau, patartina juos auginti kaip vienmečius.Bazilikai dauginami sėklomis; sėti lauke galima tik tada, kai nebesitikima šalnų. Jei sėjinukams nugnybsite viršūnėles, labiau keros. Lapus džiovinimui geriausia skinti prieš pat bazilikui pražystant. Kerodamas vazone ant palangės šis augalas nubaidys muses, o baziliko ir pomidoro derinys – nuostabus ne tik italų virtuvėje, bet ir šiltnamyje: augdami šalia pomidorų, bazilikai saugo jų vaisius nuo ligų ir kenkėjų.
Prieskoniams naudojami tiek švieži, tiek džiovinti baziliko lapai. Baziliko arbata (1 arb.šaukštelis lapų ir žiedynų – vienam puodeliui verdančio vandens), sakoma, malšina galvos ir kitokį skausmą, apramina sudirgintą skrandį vemiant.
Tikiuosi, ne veltui baziliką pravardžiuoja “turtų nešėju“. Sakoma, kad baziliko vazon4lis, pastatytas netoli lango ar durų, prišaukia turtus.