Bazilikas

Bot. Kvapusis bazilikas, lot. Ocimum basilicum

Šeima: Labiatae,  naudojamos dalys: lapai

Karšto klimato šalyse bazilikai paprastai tampa nemažo aukščio daugiamečiais augalais; ten, kur vėsiau, patartina juos auginti kaip vienmečius.Bazilikai dauginami sėklomis; sėti lauke galima tik tada, kai nebesitikima šalnų. Jei sėjinukams nugnybsite viršūnėles, labiau keros. Lapus džiovinimui geriausia skinti prieš pat bazilikui pražystant. Kerodamas vazone ant palangės šis augalas nubaidys muses, o baziliko ir pomidoro derinys – nuostabus ne tik italų virtuvėje, bet ir šiltnamyje: augdami šalia pomidorų, bazilikai saugo jų vaisius nuo ligų ir kenkėjų.

Prieskoniams naudojami tiek švieži, tiek džiovinti baziliko lapai. Baziliko  arbata (1 arb.šaukštelis lapų ir žiedynų – vienam puodeliui verdančio vandens), sakoma, malšina galvos ir kitokį skausmą, apramina sudirgintą skrandį vemiant.

Tikiuosi, ne veltui baziliką pravardžiuoja “turtų nešėju”. Sakoma, kad baziliko vazon4lis, pastatytas netoli lango ar durų, prišaukia turtus.

Advertisements

~ sukūrė aguona on birželio 8, 2010.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: