Čiobrelis

Thymus spp.

Šeima: Labiatae,  naudojamos dalys: lapai

Visos čiobrelių rūšies atmainos turi kvapnius lapelius ir smulkučius baltus, rausvus ar alyvų spalvos žiedelius. Žydi birželio-liepos mėn. Tuo metu juos ir reikėtų skinti. Labiausiai medicininiam vartojimui tinkami yra ne daržo (prieskoniniai, arba kartieji) čiobreliai, o augantieji miškuose, pamiškėse, rečiau – atvirose pievose. Čiobreliai mėgsta sausoką, liesoką dirvą.

Čiobrelių lapuose gausu antiseptinių bei konservuojančių medžiagų. Traiškytais lapais įtrynus mėsą, ji ne taip greit genda, tampa malonesnio skonio.

Čiobrelių arbata puikiai padeda nuo kosulio, taip pat tinka skalauti plaukams (dažnai skalaujant čiobreliais plaukus, jie nustoja slinkę) ir yra puikus priedas vonios vandeniui (odą veikia raminamai, antiseptiškai).

Energetine prasme čiobrelis veikia panašiai kaip mėta – iš aplinkos išvaro ligą, liūdesį, skleidžia jėgą ir stiprybę.

Advertisements

~ sukūrė aguona on birželio 8, 2010.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: