Pelynas

Dar vadinamas Paprastuoju Kiečiu (Artemesia vulgaris)

Šeima: Compositae, naudojamos dalys: šaknys ir lapai

Žydi smulkučiais geltonais žiedais ir gardžiai kvepia. Dekoratyviai atrodo, todėl tinka sodinti sode. Visos kiečių atmainos mėgsta gerai drenuotą (drėgną, bet ne per šlapią) dirvą, atviras ir saulėtas vietas. Šaknys plinta labai sparčiai.

Artemesia vulgarisKiečiai dauginami dalijant šaknis. Ūglių galiukai ir lapai skinami džiovinimui apsiniaukusią, bet nelietingą dieną, prieš pat prasiskleidžiant žiedams. Geriausia ryte. Šaknys turėtų būti džiovinamos nepjaustytos, kasamos jau pasibaigus žydėjimo sezonui.

Kaip prieskonio į mėsos patiekalus į bėrus kelis lapelius žiovinto pelyno, bus lengviau virškinami riebalai. Pelynų nuoviras, nors šlykštaus skonio, net mažais kiekiais geriamas nepaprastai padeda  nuo nesustabdomo vėmimo bei viduriavimo. Kasdien geriant kiečių arbatą galima sureguliuoti net labai nereguliarų mėnesinių ciklą. Ši arbata taip pat itin tinkama gerti klimakteriniu laikotarpiu. Nedideliais kiekiais geriamas džiovintų šaknų užpilas išvaro iš organizmo kirmėles, bet nepažeidžia žarnyno gleivinės.

Nepakeičiama žolelė apsaugos ritualuose.

Reklama

~ sukūrė aguona birželio 8, 2010.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: