Plaukų priežiūra

Tarša ir dulkės, sausas vėjas ir jūros vanduo, saulė – visi šie veiksniai, ypač aktualūs vasarą, daro didžiulę žalą mūsų plaukams. Pats metas griebtis tradicinių priemonių jiems apsaugoti. Žinoma, plaukų grožiui ir sveikatai svarbu tai, ką jūs valgote, ar pakankamai vandens geriate ir ar neleidžiate laiko saulėkaitoje be skrybėlės, bet jam galima padėti ir “iš šalies” įvairias pavilgais ir plaukų kaukėmis.

Actas. Turbūt pats žinomiausias ir populiariausias natūralus plaukų stipriklis. Galbūt vyresnės moterys dar pamena, kaip jų mamos versdavo jas persiskalauti plaukus vandeniu skiestu actu, kad šie blizgėtų ir būtų stiprūs. Taaaip, actas kvepia ne itin skaniai – bet šis kvapas greit išsigaruoja, be to, puikiai sugeria ir išlaiko kitus – prieskonių, vaisių – kvapus. Šis receptas – vienas iš maloniausių acto panaudojimo palukams stiprinti būdų.

Prireiks: 1 obuolio, 1 apelsino, 1 arbūzo riekės, 3 šakelių šviežio rozmarino (blogiausiu atveju tiks keletas lašų rozmarino eterinio aliejaus), 1.2 l šaltinio vandens, 600-500 ml vaisių acto, 2 l talpos butelio.

Nulupkite vaisius, arbūzo riekę apipjaukite, tačiau neišmeskite žievelių. Į puodą supilkite vandenį, sudėkite vaisius ir jų žieveles bei įdėkite rozmarino šakeles. Užkaiskite. Kai vanduo užvirs, uždengtą dangčiu puodą palikite virti ant labai mažos ugnies maždaug 10 min; išjunkite viryklę ir palikite kompotą primenantį mišinį aušti, kol bus visiškai šaltas (gali užtrukti kelias valandas). Atšalus nusunkite ir išmeskite vaisius. Į gautą skystį įpilkite actą, tada šį mišinį supilkite į butelį ir palikite porai dienų nusistovėti. Šį mišinį geriau laikyti šaltai (rūsyje ar šaldytuve) – taip jis išliks nesugedęs labai ilgai.

Kad jūsų plaukai būtų stiprūs, žvilgėtų ir skleistų lengvą vaisių aromatą, išsitrinkusios galvą įprastu šampūnu perskalaukite plaukus vandeniu, į kurį įpilta 200-300 ml acto užpilo.

Senas čigoniškas receptas. Plaukai tampa žvilgūs ir kur kas greičiau auga (apie ilgų plaukų pranašumus magijoje jau kalbėta).

Prireiks: saujos šviežių dilgėlių viršūnių (geriau pirmoje vasaros pusėje ar pavasarį), saujos šviežių petražolių, saujos džiovinto rozmarinom sutrinto į miltelius, 6 kaupinų šakštų muilo drožlių (susitarkuokite pati), žiupsnelio džiovinto laumiaplaukio adianto (tokia populiari paparčio rūšis), 1 arbatinio šaukštelio borakso (jo neįdėjus tiesiog teks greičiau suvartoti užpilą, kad nesugestų).

Dideliame puode užvirkite vandens, sudėkite dilgėles, petražoles, rozmariną, trumpai pavirkite (1-2 min). Išjunkite viryklę, viską išmaišykite ir palikite porai valandų. Vėliau viską perkoškite į kitą indą, žoleles pasidėkite atskirai. Į skystį suberkite muilo drožles, užkaiskite ir virkite ant silpnos ugnies, energingai maišydami, kol muilas ištirps. Nukaiskite ir įdėkite borakso. Skysčiui vėstant, įberkite žiupsnį džiovinto adianto, sumalto į miltelius. Maišykite sakydami: “Aukite, plaukai, ilgi ir stiprūs, kriskit garbanom gražiom; blizgantys ir glotnūs, suviliotų lengvai net karalių. Seni kerai, šią akimirką jus pažadinu, tad suteikite man ko trokštu – nuostabius plaukus. Teišsipildo šie burtai.” Į butelį mišinį supilkite tik jam visai atvėsus ir palikite nusistovėti dar 24 valandoms. Panaudotas žoleles užkaskite ir palikite ant jų sruogelę savo plaukų kaip auką ir energetinį sutvirtinimą.

Užpilą vartoti taip: gerai suplakite. Užpilkite truputėlį ant šlapių plaukų ir gerai įtrinkite. Palaikykite mažiausiai 5 min ir nuskalaukite drungnu vandeniu.

Advertisements

~ sukūrė aguona on liepos 5, 2010.

Vienas atsakymas to “Plaukų priežiūra”

  1. :))

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: