Tradicinis pyragas rudeniui-vasaros pabaigai

Šiuolaikinė mūsų mityba labai nutolo nuo tradicinio modelio, kai mintama buvo tik tuometiniam sezonui būdingomis gėrybėmis. Juk mūsų laikų parduotuvėse kiaurus metus pilna plastmasinių, gyvybines jėgas praradusių daržovių ir vaisių.  Senovėje – kur ten, ne taip seniai, dar mano močiutės laikais – žiemą vyraudavo mėsiški valgiai, sūriai, duona ir košės; jei pasisekdavo, žmonės turėdavo kelias užsilikusias bulvikes ar pašalusį obuolį. Pavasaris būdavo gana alkanas (kaip Donelaičio “Metuose”), o vasarą ir rudenį karaliaudavo derliaus vaišės.

Mano čia pateikiamas obuolių pyrago receptas galbūt nėra labai senas, bet mūsų šeimoje tapo paveldimu ir tradiciniu. Visų slaptų ingredientų atskleisti nežadu, bet štai kokia recepto schema galite remtis kurdami savąjį Derliaus šventės pyragą. Jums reikės:

apie 1/3 stiklinės aliejaus, stiklinės aukščiausios kokybės kvietinių miltų, 1/3 stiklinės manų kruopų, 2 šaukštelių kepimo miltelių,  kelių obuolių (geriau rūgštesnių, labiausiai tinka alyviniai), 3  šaukštelių cinamono
(šviežiai malto!), šaukštelio kardamono, stiklinės cukraus

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Kepimo skardą nuimamais kraštais ištepkite šaukšteliu aliejaus, apibarstykite manų kruopomis. Obuolius supjaustykite plonomis skiltelėmis, sudėkite į skardos dugną ir apibarstykite cinamonu. Aliejų išsukite su cukrumi, kol šis visai ištirps; suberkite miltus, kepimo miltelius ir kardamoną, gerai išmaišyite mediniu šaukštu, jei tešla per tiršta, galite įpilti šiek tiek sojų ar avižų pieno. Masę užpilkite ant obuolių ir kepkite apie 40 min arba kol įsmeigtas medinis pagaliukas liks švarus, neaplipęs.

Derliui bei vasaros pabaigai pažymėti ne prasčiau tiks ir slyvų pyragas.

1 šaukšto maltų linų sėmenų, 2 šauktų drungno vandens, trupučio cukraus, miltų ir 100g šalto kokoso sviesto suminkykite gana kietos tešlos gniutulą ir suvyniotą plėvelėje palikite šaldytuve maždaug vienai valandai. Tuo tarpu paimkite keliolika slyvų, nuplaukite, perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus. Užpilkite jas sirupu, pagamintu iš 1/4 stiklinės citrinos sulčių, 2-3 šaukštų šilto vandens, 1/2 stiklinės cukraus ir žiupsnelio vanilinio cukraus. Palikite apie 15 min, paskui su visu skysčiu supilkite į gilią keptuvę ir apibarstę cinamonu troškinkite dar 15 min ant lėtos ugnies.

Tešlą iškočiokite, ja išklokite negilią kepimo skardą, pateptą riebalais. Tešlą tankiai subadykite šakute.  Kepkite 190 laipsnių orkaitėje  apie 10-15 min. Patroškintas slyvas ir jų sirupą sumaišykite su 1 kupinu šaukštu krakmolo, išmaišyto šlakelyje šalto vandens. Kepimo formą išimkite iš orkaitės, supilkite slyvų įdarą ant tešlos ir paskirstykite vienodu storiu. Kepkite pyragą 180 laipsnių orkaitėje apie 20 min. Patiekti siūloma su kaušeliu vanilinių ledų.

Abu pyragus galite gardinti Apžavų prieskoniais.

Advertisements

~ sukūrė aguona on rugpjūčio 19, 2010.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: