Moliūgų pyragas

Tenka atiduoti duoklę sezono tendencijoms ir neaiškiu pavidalu visame globaliame pasaulyje išpopuliarėjusiems keltų Naujiesiems Metams (a.k.a. Samhain [tarti sow-in], arba All Hallows Eve), ir pateikti gerbiamiesiems skaitytojams kokį nors moliūginį receptą (juk reikia kažkaip realizuoti daržovę, kurios derliaus įkarštis kaip tik sutampa su minėtomis šventėmis). Išbandę šį gana sudėtingą, bet absoliučiai vertą pastangų skanėstą, nepasigailėsite. Kai maloniai saldinsitės vakarą, sušalę, grįžę iš kapinių lankymo per Vėlines, pamąstykite apie ploną šydą, skiriantį  gyvenimą nuo mirties, laikinumą, tai, kad mirusiųjų neverta bijoti (nes vieną dieną ir mes atsidursim ten), ir būtinybę džiaugtis akimirka.

Tešlai prireiks:    2/3 stiklinės miltų         žiupsnio druskos          1 šaukšto cukraus         6 šaukštų kokosų sviesto    šlakelio šalto vandens

Įdarui prireiks:    1/3 stiklinės maltų lazdyno riešutų      stiklinės moliūgų tyrės (sumalto šviežio ar konservuoto moliūgo minkštimo)       3/4  stiklinės (geriausia rudojo) cukraus      2 šaukštų kokoso sviesto   2-3 šaukštų krakmolo      šaukšto miltų         po žiupsnį druskos, cinamono ir gvazdikėlių        1 stiklinės riebaus kokosų pieno

Pirmiausia paruoškite tešlą pyrago pagrindui: sumaišykite miltus, druską ir cukrų; sudėkite sviestą ar aliejų, šliūkštelkite vandens ir viską gerai rankomis išmaišykite bei suminkykite į vientisą rutulį. Suvyniokite jį į foliją ar sviestinį popierių ir palikite bent 5 valandoms šaldytuve (geriausia – per naktį). Vėliau įkaitinkitę orkaitę iki 200 laipsnių; tešlą iškočiokite ir ja išklokite apvalią kepimo skardą (geriau aukštais kraštais); subadykite pagrindą šakute, pridenkite aliuminio folijos lapu ir užberkite ant jo saują džiovintų pupelių, kad tešla būtų šiek tiek prislėgta. Su visom pupelėm kepkite 10 min, tuomet ištraukite ir nuimkite dangalą.

Padidinkite orkaitės kaitrą iki 230 laipsnių. Įdarui iki vientisos masės sumaišykite riešutus, 1/4 stiklinės cukraus ir aptirpusį kokoso sviestą. Sudėkite ant pusiau iškepusios tešlos ir kepkite dar 10 minučių. Sumaišykite kiaušinius, moliūgų tyrę, likusį cukrų, prieskonius, šlakelyje vandens išmaišytą krakmolą, druską ir kokosų pieną (galite naudoti ir avižų grietinėlę). Supilkite visa tai ant riešutinio sluoksnio. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 160 C ir kepkite dar apie 45 min, arba kol pajudinus skardą pyragas nebeliulės, nebeatrodys per skystas. Atvėsusį kepinį dar patartina valandžiukę palaikyti šaldytuve, tada jau galima saugiai prapjauti.

Reklama

~ sukūrė aguona spalio 25, 2011.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: