Spanguolė

bot. paprastoji spanguolė,       lot. Vaccinium oxycoccos

Šeima: erikinių                        naudojamos dalys: uogos, žolė

Šis visžalis augalėlis gulsčiu stiebu ne tik “atsakingas“ už nuo Kūčių stalo neatskiriamo kisieliaus pagrindinį ingredientą, bet ir pasižymi tiesiog stebuklingomis gydomosiomis galiomis – ypač kai negalavimai susiję su šlapimo šalinimo sistema. Džiovintų spanguolių lapų ir/ar uogų arbata padeda greit pagyti nuo šlapimtakių ar šlapimo pūslės uždegimo ir kai kurių kitų ne itin sunkių lytinių organų ir šlapimo sistemos ligų. Žmonėms, kurie turi jautrią šlapimo pūslę ir yra linkę greit peršalti, ypač rekomenduojama kasdien išgerti po stiklinę spanguolių sulčių – tai puikiausia įmanoma profilaktika. Be to, spanguolių uoguose ypač gausu vitamino C, tad, įsibėgėjus ligų ir epidemijų sezonui, verta pakramsnoti šių uogelių, laiks nuo laiko gurkštelti spanguolių arbatos ir prisiminti tokius kulinarinius gėrius kaip naminiai spanguolių drebučiai, spanguolių kisielius ar spanguolių padažas.Spanguolių produktais smaližiauti ypač patariama veganams (profilaktiškai) ir žmonėms, kuriuos kankina anemija ar šiaip pamažėjęs hemoglobino kiekis kraujyje.

Spanguolių krūmeliai pražysta gegužės mėn., uogos prinoksta rugpjūčio mėnesį, bet, jei niekas nenurenka, apšalę išsilaiko iki pavasario. Kartu su šermukšniu, spanguolė yra tikras žiemos simbolis. Šias uogas nesunku labai ilgai išlaikyti šviežias – galima užšaldyti šaldymo kameroje, tačiau nebūtina, gana ilgai jos išsilaiko ir tiesiog šaldytuve.

Keli gardūs ir sveikatai naudingi spanguolių pritaikymo būdai:

  1. Spanguoles sumalti mėsmale; gerai nuplovus su visa odele sumalti ir įdėti citriną.
    Gausiai pagardinti medumi ir viską išmaišius sudėti į stiklainiukus. Laikyti šaldytuve, valgyti kiekvieną dieną po kelis šaukštelius. Tinka ir mažiems vaikams.
  2. 1 stiklinė spanguolių, 1 st.morkų sulčių, 1 st.burokėlių sulčių , 2 supjaustytos citrinos (be žievelės), 500 ml raudonojo vyno, 1/2 st.medaus. Sumaišius supilti į tamsaus stiklo butelį (pvz.nuo vyno) ir palikti pastačius tamsioje, vėsioje vietoje 2 savaitėms. Nukošti. Gerti po 2-3 valg.š. 1-2 kartus per dieną kaip vitaminus (iškart po valgio).
Reklama

~ sukūrė aguona sausio 17, 2012.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: