Mėta

Šeima: Labiatae, naudojamos dalys: lapai

Egzistuoja daugybė mėtų atmainų (citrinmėtės, pipirmėtės, šaltmėtės…); sodelyje jas geriau sodinti tolėliau vienas nuo kitų, kad nesikryžmintų ir neprarastų individualių savybių.

Šaltmėtės labiausiai vertinamos kulinarijoje, nes jų lapai, priešingai nei kitų mėtų, yra minkštesni, lengvai sukramtomi, jų nedengia plaukeliai. Šaltmėtės maišomos į jogurtinius salotų užpilus, padažus prie avienos, ledus, desrtinius kremus ir t.t.

Pipirmėtės ir mėtos dažniausiai naudojamos arbatai: jų nuoviras padeda nuo menstruacinių skausmų, kai pučia pilvą, sutrikus virškinimui bei nuo viduriavimo.

Mėtos – labai aliejingas augalas, o mėtų eterinio aliejaus kvapas – vienas intensyviausių. Mėtų eteriniu aliejumi gydoma migrena (įmaišant porą jo lašų į šaukštą migdolų aliejaus ir šiuo mišiniu masažuojant smilkinius, sprandą), jo aromatas padeda susikaupti mokantis ir gerina atmintį; mėtų aliejaus įsipilti į aromatinę lempą rekomenduojama norint išvalyti kambario aurą, susitelkusią jame sunkią atmosferą, mat šis aromatas žvalina, suteikia jėgų, apvalo ir atgaivina tiek fiziniu, tiek dvasiniu lygiu.

Reklama

~ sukūrė aguona birželio 8, 2010.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: